Francesc-Xavier Sans Fortuny

Ha estudiat direcció coral amb Josep Prats, Laszlo Heltay, Johann Duijck i Pierre Cao, anàlisi i composició amb Benet Casablancas i Josep Soler, i cant amb Dolors Aldea, Jerzy Artysz i Carmen Bustamante.

Ha estat director del Jove Cor de Tarragona, del Cor Voxalba, i de la Coral Sant Jordi, i assistent de direcció del Cor de Cambra del Palau de la Música, del Cor Ciutat de Tarragona i del Cor Sant Esteve de Vila-seca.

Ha estat professor d’harmonia, contrapunt i anàlisi al Conservatori de Vila-seca, i forma part de l’equip docent dels cursos de direcció coral de la Federació Catalana d’Entitats Corals.

La seva experiència com a cantant se centra, principalment, en la participació en diversos grups de cambra professionals, com són el Cor de Cambra del Palau de la Música (J. Casas), Capella de Música de Santa Maria del Mar --grup que també ha dirigit en ocasions--, Arsys (P. Cao), Accentus (L. Equilbey), Les Éléments (J. Suhubiette) i La Capella Reial de Catalunya (J. Savall). Amb algunes d’aquestes formacions ha participat en diversos enregistraments discogràfics.

La seva vinculació a la música vocal ha fet que la seva activitat com a compositor se centri en aquest àmbit, i és autor d’una bon nombre d’obres corals.